Saunaprojekti

TapMe rakentaa Lopen Karhunpesälle saunan ja hankkii tonttivesipostin. Sauna ja kunnan vesijohtoverkkoon liittyminen tekevät kämpän käytöstä monipuolisempaa ja mahdollistavat pidemmät leirit omalla kämpällä.

Saunan suunnittelusta ja rakentamisesta iso osa tehdään partiotyyliin talkoilla, mutta ammattilaisten palveluita tarvitaan monessa vaiheessa. Tärkeä osa saunaprojektia onkin varainkeruu rakennuskustannuksia varten ja hyvien yhteistyökumppaneiden etsintä. Saunaprojektia vetää tapmelainen äiti Heini Pankakoski.

Saunasta tehdään yksinkertainen, aikaa ja sääoloja kestävä, hirsirunkoinen rakennus, joka sopii tyylillisesti yhteen 90-vuotiaan päärakennuksemme kanssa. Tavoitteenamme on sauna, joka kestää päärakennuksen tavoin vuosikymmeniä. Sauna rakennetaan juuri TapMen tarpeisiin ja suunnittelussa käytetään hyväksi sitä kokemusta, jota lippukunnassa on kertynyt niin leireillä kuin eri saunoissakin lapsiryhmien kanssa. Monet valitut ratkaisut ovat samalla myös hyvin perinteistä suomalaista saunarakentamista – hirrenveistosta alkaen. Meille on myös tärkeää, että saunasta on helppo pitää huolta, jotta se todella säilyy vuodesta toiseen ja talvien yli. Tästä syystä monet ratkaisut ovat myös yksinkertaisia: vesi kannetaan ulkoa, lämmitys hoituu puulla ja perustustapa valitaan niin, että talo tuulettuu myös alhaalta.

Saunasta suunnitellaan riittävän suuri Karhunpesän retkien ja leirien käyttöön. Tällaista saunaa ei voi ostaa valmiina rautakaupan kesäpihalta! Löylyhuoneen lisäksi saunaan tulee pesuhuone, pukuhuone ja eteinen. Saman harjakaton alle talon päätyyn rakennetaan terassi, joka toimii sekä vilvoitteluun saunoessa että käsienpesupaikkana muulloinkin.

Ensimmäisenä isona osana projektia Karhunpesälle vedettiin lokakuussa 2023 kunnan vesijohto ja pystytettiin ympärivuotiseen käyttöön sopiva vesiposti, josta kylmä vesi kuljetetaan ämpäreillä tai letkulla saunaan ja päärakennukseen. Vettä on nyt saatavilla riittävästi ja luotettavasti, ja sen laatu pysyy tasaisena kuivinakin aikoina. Tutustu tarkemmin artikkeliin Vesiposti Karhunpesälle.

Saunan rakennuslupahakemus on jätetty toukokuussa 2024 ja toivomme pääsevämme tekemään rakennuspaikan pohjatyöt ja perustukset loppukesästä/alkusyksystä. Varsinaisen hirsirungon pystytys tapahtuu kevään 2025 puolella, jolloin saunaa myös päästään rakentamaan eteenpäin samantien. Rakennamme saunaa yhteistyössä useiden yritysten ja ammattilaisten kanssa.

Projekti on kokonaisuudessaan TapMelle iso ponnistus ja myös merkittävin taloudellinen satsaus vuosikymmeniin. Varainhankintaa onkin tehty jo pidemmän aikaa. Lue lisää varainhankinnasta.

Projektissa on tarjolla monenlaisia tehtäviä niin suunnitteluvaiheessa kuin varainhankinnassa ja talkootöissäkin. Valtaosa näistä on sellaisia, jotka eivät edellytä rakennusalan tuntemusta tai erityisiä kädentaitoja, joten mukaan kannattaa lähteä rohkeasti!

Liity Saunaprojektin Whatsapp-ryhmään. Pyydä kutsulinkki!

Heini Pankakoski
p. 0405811541
etunimi . sukunimi @tapme.fi

SAUNA-KARHUNPESÄLLE projektin esittely